Als consulent bemiddelt en begeleidt Leo leerlingen die willen werken en leren in de sector transport en logistiek. Leo is werkzaam in de regio Amsterdam/Polders, waar hij leerlingen begeleidt die een BBL-traject voor logistiek medewerker, teamleider logistiek, planner, supervisor en (beginnend) chauffeur volgen. Binnen zijn regio kunnen leerlingen hun BBL-traject volgen via het ROC Almere, Landstede Harderwijk, ROC en Havencollege Amsterdam en het Deltion College in Zwolle.
Leo werkt al elf jaar als consulent voor Aldivèr, waar hij onder andere werkplekken voor leerlingen faciliteert en verzorgt. “Onze begeleiding is van A tot Z, van de eerste werkdag tot het behalen van een diploma en het settelen bij een bedrijf. Diploma-uitreikingen zijn het leukst, dan zie je echt wat je bereikt hebt”, vertelt Leo. Door betrokkenheid bij dit hele proces is elke dag anders en uitdagend. De uitdaging vindt Leo in het werven van leerlingen. “Ik wil altijd meer, meer, meer. Als ik bij wijze van spreken 80 leerlingen heb, wil ik daar 81 leerlingen van maken, daarna wil ik er 82 en ga zo maar door. Dat is wat het voor mij leuk maakt; het kan altijd beter”.
Vechten voor je plek
Als consulent moet je verschillende rollen kunnen aannemen en stevig in je schoenen staan. “Je moet leerlingen kunnen motiveren, maar soms moet je ook streng kunnen zijn. Je moet dingen goed uit kunnen leggen, standvastig zijn en je moet je kunnen inleven in zowel leerlingen en ouders als leerbedrijven”, legt Leo uit. Juist de omgang met mensen is wat Leo zo leuk vindt aan zijn baan als consulent. “Een telefoon is bijvoorbeeld heel belangrijk voor jongeren, maar voor mij minder en een telefoon staat voor mij niet voor een sociaal leven, voor hen wel. Dat is soms even schakelen”. Iedereen op de juiste plek krijgen en een mooie toekomst bieden is belangrijk. “Dat lukt niet altijd hoor, maar we doen heel hard ons best om iedereen zo goed mogelijk te begeleiden”. Leo legt uit dat Aldivèr leerbedrijven, leerlingen en scholen alleen maar aan zich kan binden door vertrouwen, respect en een open vorm van communicatie. “Geen fratsen en mooie praatjes”, vult Leo aan. “We zeggen niet wat we doen, we doen wat we zeggen”.
Stabiliteit en betrokkenheid
Leo is gestart bij de basis en heeft in elf jaar tijd Aldivèr flink zien evolueren. Waar hij begon met wat simpele Excel-bestanden, wordt er nu gewerkt met geautomatiseerde, innovatieve tools. Persoonlijke begeleiding heeft in die elf jaar tijd altijd op de eerste plek gestaan. “Stabiliteit en betrokkenheid met leerlingen, ouders en scholen is de kracht van Aldivèr. We zijn van een kleinschalig bedrijf gegroeid naar een gedreven en professioneel organisatie”, aldus Leo. “Bij ons krijgt iedereen een kans. De kunst is namelijk om leerlingen niet zo maar op een plek te zetten, maar op de juiste plek”. Leo ziet nog wel mogelijkheden voor de toekomst. De focus leggen op meerdere branches is volgens hem een goede zet voor Aldivèr, waarbij er gekeken kan worden naar handel en mobiliteit. Tijden veranderen en je moet op alles voorbereid zijn. “Als je de bal niet hebt, kun je ook niet scoren. Door meerdere branches aan te spreken ben je meer aan de bal”.
|